dinsdag 21 oktober 2008

Ook de groten verliezen geld

Tiens, is de titel niet verkeerd? Moet het niet zijn als je geld wilt winnen, of is geld verliezen niet iets voor 90% van de kleine belegger. Neen, ook de groten maken er soms een potje van.

Neem nu Kirk Kerkorian, miljardair en een naam als een klok. Mijnheer wilde perse in Ford stappen en kocht dit jaar maar eventjes meer dan 100 miljoen aandelen aan een prijs van 8,5$, nu een half jaar later is hij begonnen ze van de hand te doen aan ....2,43$ of een verlies van meer dan 6$ per aandeel. Hij is pas begonnen met verkopen. De kans dat door zijn verkoop het aandeel nog verder zakt is reëel. Verlies: honderden miljoenen dollar.

Georges Soros, die in zijn ééntje het Brits pond opblies in 1992, die zichzelf de hedendaagse Robin Hood vindt, ging zich nog eens bewijzen. Hij kocht dit jaar bijna 10 miljoen aandelen Lehman Brothers, het verlies kan oplopen tot 380 miljoen $.

Georges heeft wel meer domme dingen gedaan. In 1987 voorspelde hij de beurscrash, maar vergat er zelf tijdig op in te spelen: verlies 300 miljoen $ en wellicht de grootste verliezer van deze crash. Nog erger: filantroop als hij was, zou hij Rusland eens uit de puree halen. Toen deze in 1998 zijn schulden niet meer kon terugbetalen bleef Georges achter met een put van 2 miljard $.

De familie Lippens had niet genoeg met 1 bank en wilde er nog ééntje bij. Waarom niet kopen op de hoogste top ooit? Dat is toch verstandig of niet? Uitverkoop op het laagste punt leverde zo'n 270 miljoen euro verlies op. Volgens het tijdschrift Humo waren de hersenen van Maurice dan ook al 2 jaar met pensioen. (hiermee doelt Ludwig Verduyn, schrijver van het boek "de 200 rijkste Belgen", op Lippens' rechterhand Valère Croes. Croes ging 2 jaar geleden op pensioen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten