maandag 13 oktober 2008

Hoe BNP Paribas aan haar naam kwam

Modest Schoepen, beter bekend als Bobbejaan Schoepen is één van de meest markante figuren die Vlaanderen ooit gekend heeft. Naast zanger, gitarist, acteur en kunstfluiter, was hij ook oprichter en voormalig directeur van het amusementspark Bobbejaanland. Hij werkte zich op vanuit een arbeidersmilieu tot bij de tweehonderd rijkste Belgen.

Bobbejaan is een pionier in de Belgische muziekgeschiedenis: hij was in 1948 de eerste zanger die internationaal doorbrak. Wereldwijd staat hij vooral bekend als een virtuoos fluiter. Hij was een volkszanger met een brede muziekstijl en de nodige zelfironie. Hij floreerde vanaf eind '40 tot eind '60. Zijn belangrijkste successen uit een repertorium van 600 nummers en 5 miljoen verkochte platen waren "Ik heb eerbied voor jouw grijze haren" en de parodie "Café zonder bier".

Vanaf de jaren '70 legde hij zich louter toe op Bobbejaanland, dat in 1961 ontstond, waardoor het belang van zijn muzikale carrière op de achtergrond kwam. In 43 jaar tijd groeide het park uit tot de top van de Benelux, gerund door hem en zijn familie.

BNP Paribas, de nieuwe eigenaar van Fortis is een Franse bank met meer dan 100.000 werknemers met vestigingen in 85 landen. Deze bank vloeit voort uit de fusie van BNP en Paribas en deze laatste is niets anders dan de "bank van Parijs en de Nederlanden".

De voormalige directeur van deze bank, Maurice Naessens, was een buurman van Bobbejaan Schoepen in Meise (Brussel). Na de opening van een nieuw bankfiliaal in de stad Geel, bezocht Naessens met enkele collega's Bobbejaanland. Naessens vertelde tegen Schoepen dat ze bij de bank maar niet op een fatsoenlijke naam konden komen voor de fusie van de "Banque de Paris et des Pays-Bas". Schoepen dacht na en kreeg een ingeving: "Parisbas", een samentrekking van beide banken. Toen hij ook nog eens de 's' liet vallen, was de nieuwe naam geboren.

Uit waardering voor zijn suggestie ontving Schoepen een litho van Frans Masureel en een aantal kunsthistorische boeken als cadeau.

Voor wie nog eens wil genieten van Bobbejaan:

http://www.youtube.com/watch?v=QihYcxcJAUw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten