woensdag 22 oktober 2008

Heb je de zwarte piet op tijd doorgegeven?

John Keynes wordt beschouwd als de grootste economische denker van de 20ste eeuw. Om al zijn ideeën en handelingen te bespreken hebben we iets teveel tijd nodig. Maar we kunnen zijn belang voor de wereldgeschiedenis verklaren met slechts enkele ervan.
Hij was de architect van Roosevelts "New Deal" die Amerika uit de grote depressie haalde.
Eveneens was hij één van de bezielers van de oprichting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Ook zuiver politiek was hij belangrijk. Zo was hij erbij toen Duitsland vernederd werd in Versailles na de eerste Wereldoorlog, hij was absoluut niet tevreden met de uitkomst hiervan. Hadden ze naar hem geluisterd, dan was er geen hyperinflatie in Duitsland ontstaan (de herstelbetalingen waren gewoon te hoog), en wellicht ook geen tweede wereldoorlog.

Van de beurs had hij geen hoge pet op. Met een uitspraak als: "Beleggen is de zwartepiet (schoppenboer, piekezot) doorgeven vooraleer het spel stopt", weet je meteen hoe laat het is.

Zijn uitleg over de beurs is als volgt: Het is niet de waarde van een aandeel die belangrijk is, maar wat de massa "denkt" dat het aandeel waard is. Hij gaat zelfs nog een stap verder: Het beste is " in te schatten wat de gemiddelde belegger denkt wat de massa gaat denken dat een aandeel waard is".
Dit is niets anders als zeggen dat de beurs geregeerd wordt door massapsychose: angst, paniek, euforie en ijdele hoop zijn alomtegenwoordig. Niemand kan dit dezer dagen ontkennen.
Oh ja, Keynes heeft ook in 1929 zware verliezen geleden, hij stond op de rand van het bankroet, maar overleefde.

En u, overleeft u het beursjaar 2008? Het feit dat u dit artikel leest, betekent dat u nog niet de handdoek in de ring gegooid hebt. Als Keynes 1929 overleefde moet u met zijn kennis ook deze crash kunnen overleven. Ik zou nog duizend artikels over Keynes kunnen schrijven en misschien doe ik het ook, want zo'n figuur kom je niet iedere dag tegen.

1 opmerking:

  1. Bied een snelle lening tussen mensen aan in 72 uur.
    Hallo dames en heren

    Jij die echte financiële problemen hebt. Je wordt ondanks je inspanningen afgewezen door de verschillende banken.
    Ik zou u willen informeren dat ik een econoom ben die leningen verstrekt aan mensen met een goed karakter, eerlijk, die mij binnen de afgesproken termijn kunnen terugbetalen tegen een vast tarief van 2%.
    Om deze reden variëren mijn leningen van 1500 tot 5 miljoen euro.

    Dus iedereen die geld nodig heeft, kan contact met me opnemen op de e-mail: bancofinancial111@gmail.com voor meer informatie.

    Bedankt voor uw begrip en uw mooie dag.

    BeantwoordenVerwijderen