dinsdag 14 oktober 2008

Millau, een brug te ver

Wie naar het Zuiden van Frankrijk of verderop naar Spanje wil, kan dit op de saaie "autoroute du soleil", of via de veel boeiender "Meridienne". Deze kronkelt zich over berg en dal, maar het is niet altijd een pretje voor zware vrachtwagens of overladen caravans. Lange tijd was er één vallei de spelbreker: de Tarnrivier sneed zo diep in het relief dat deze onoverbrugbaar leek.

Men was verplicht af te rijden naar het dal in Millau (spreek uit mi-jo) en 20km verderop na een indrukwekkende klim zijn weg naar het zuiden te vervolgen. Het stadje Millau bloeide dan ook door de talrijke toeristen en camion chauffeurs, die een verpozing zochten na de lange uren op de autostrade. De Bourgondiers onder ons konden zich te goed doen aan spijs en drank, genietend van een weergaloos uitzicht (Gorges de Tarn).
Frankrijk wou perse bewijzen tot wat het in staat was en Millau werd wereldberoemd. Ziedaar de geboorte van de grootste brug van Europa. De overspanning was groot genoeg om er de Eifeltoren onder te plaatsen. De volledige werken en opbouw van de brug zijn ter plaatse te bekijken in het speciaal ontworpen infocentrum. Ook op de zender nat.geo. toont men dit regelmatig in de serie Megastructures.(voor de fans: de brug is ook te zien in de film Mr. Bean's Holiday uit 2007). Het is dan ook een pareltje van het menselijk vernuft.
Helaas voor Millau had het wereldberoemd worden zijn prijs: Millau verloor zijn functie als stopplaats. Geen extra overnachtingen meer van vermoeide reizigers, geen beentje strek meer van ontelbare toeristen. Nu raast men door over de brug en laat men Millau links liggen.
Wie vandaag de dag Millau bezoekt, vindt er nog altijd een charmant stadje met een weergaloze omgeving. Ook spijs en drank zijn er nog en dit aan prijzen die lager liggen dan in de gemiddelde toeristische centra van de Benelux.
De aankomende recessie in de Westerse wereld, heeft zich al 4 jaar geleden voltrokken in Millau en bovendien zal men er daar nooit meer uit geraken.
Is het leven dan gestopt in Millau? Natuurlijk niet.
Is men ongelukkig in Millau? Allez gij, we zijn hier wel in het zuiden van Frankrijk hé.
Recessie of niet, de zon zal iedere dag blijven opkomen, en de mensen... die passen zich wel aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten