donderdag 27 november 2008

dolfijnen of analisten, wie wint

Nu het jaar bijna ten einde is, kunnen we al eens piepen hoe onze beursgoeroes het er van afgebracht hebben. Elk jaar opnieuw voorspellen diverse goeroes welke de vijf beste aandelen van het jaar zullen worden.


Iedere goeroe of topanalist is niet te beschaamd om, jaar op jaar af, telkens weer met hun lijstje van 5 favorieten af te komen. Beschaamd omdat ze, telkens opnieuw, het onderspit moeten delven tegen een bonobo, gorilla of dolfijn.

Vorig jaar (2007) bijvoorbeeld versloeg een groepje dolfijnen uit het dolfinarium in Harderwijk met sprekend gemak alle analisten. Men had 49 genummerde ballen in het bad gegooid en daar pikten de dolfijnen er vijf uit. De 49 ballen stonden voor alle grote en middelgrote Nederlandse beursfondsen. Ze behaalden in het toch relatief zwakke beursjaar een positief rendement van 25%.

Hiermee versloegen ze alle dik overbetaalde, gespecialiseerde, hoogopgeleide analisten van ING, ABN Amro,Rabo en Robeco(iris), Van Landschot en Theodoor Gilissen. Met ABN Amro en TomTom hadden de dolfijnen 2 kleppers vast. Geen enkele analist had ABN Amro en slechts 1 had ook TomTom. Jamaar, was de reactie van de analisten: Dat is PUUR TOEVAL. Tja, om tot zo'n conclusie te komen moet je natuurlijk lang gestudeerd hebben. Dat ze in het verleden ook al geklopt waren door een gorilla, een bonobo en een darts speler, dat waren ze al vergeten. Dat de analisten, op ING na, allemaal op verlies (gemiddeld -10%) stonden, was eveneens bijzaak.

En 2008? Dit is natuurlijk wel een heel speciaal jaar. Niemand kan in aandelen een positieve return halen, eenvoudigweg omdat er nauwelijks aandelen zijn die nog positief staan. De stand op dit ogenblik is als volgt:

De analisten die op 28/12/2007 in Nova werden uitgenodigd staan op een rendement van -54%. Onze Nova dolfijntjes staan op ... -54%. De spanning bij de analisten stijgt dus ten top. Ze kijken al reikhalzend uit om eindelijk eens te winnen. Nog een dikke maand en het kan zover zijn. Bij de dolfijntjes niets van dat alles, ze zwemmen als een lieve lust en maken kunstjes als nooit tevoren. Toch hebben ze echt wel dikke pech gehad dit jaar want welk aandeel zit tussen hun selectie? Fortis, inderdaad. Maar ook Van der Moolen, die nog altijd een positieve return heeft. Puur toeval natuurlijk.

Nu blijft de vraag:Wie wint er? Persoonlijk denk ik dat de analisten het voor deze ene keer zullen halen, omdat Fortis de dolfijnen te zwaar op de maag zal blijven liggen. Met welke return dat ze zullen winnen, dat is bijzaak natuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten