woensdag 19 november 2008

Ijsland: voor- en nadeel

Vele Belgen en Nederlanders die spaarders zijn bij "Icesave" of Kaupthing Bank zijn zwaar teleurgesteld. Want wat is er nu veiliger dan een spaarrekening? Wel de IJslandse banken zijn erin geslaagd om ook dit Fort naar beneden te halen.


De IJslanders zijn slechts met z'n 300 000, toch zijn hun banken erin geslaagd om dit land tot bij de rijkste landen van de wereld te brengen...tot de kredietcrisis zijn verwoestende hamer bovenhaalde.

Terwijl in Belgiƫ en Nederland nog lang geen einde komt aan de soap over de terugbetaling van de spaartegoeden, zit het land zelf pas helemaal in zak en as. Zaterdag nog werd het parlement bekogeld met tomaten, eieren en wc-papierrollen. IJsland zakt dan ook steeds verder het moeras in. Al bij al is dat nog een softe reactie na alle gebeurtenissen. Alle banken zijn er genationaliseerd. De rente is intussen opgetrokken tot 18% en de steun van 5 miljard euro door het IMF moet IJsland van het volledige bankroet weerhouden.

Nu IJsland als financieel wonder heeft afgedaan, bloeit een andere sector weer op: Toeristen vinden massaal de weg terug naar de natuurlijke warmwater zwembaden, de gletsjers en de walviscruises. De consumptie prijzen zijn tot 70% gedaald, waardoor het land voor de modale europeaan weer best betaalbaar wordt.

Vooral Duitsers, maar ook Britten en Fransen spoelen "en masse" aan op dit eiland. De laatste maand waren er al meer toeristen als het volledige jaar daarvoor. Men vreest zelfs dat de sector de toevloed straks niet meer aankan. Zo zie je maar: Johan Cruijff heeft weer eens gelijk gehad.

bron:hln

Geen opmerkingen:

Een reactie posten