dinsdag 25 november 2008

Valt de kredietcrisis nog te becijferen

Het is wellicht onmogelijk om de bedragen te becijferen die de wereld (alle overheden in alle landen tesamen) reeds hebben uitgetrokken om de gaten die de crisis hebben gemaakt, dicht te gooien.


CNBC doet alvast een poging voor de Verenigde Staten alleen. Ze komen op het duizelingwekkende bedrag van 4300 miljard dollar ... tot hiertoe. Hieronder een lijstje van enkele bedragen die reeds in de put gegooid zijn:

BEDRAGEN ZIJN IN MILJARDEN DOLLARS:

AIG 112.5

BEARN STEARNS 29.5

COMMERCIAL BANKS 99.2

INVESTMENT BANKS 56.2

FANNIE AND FREDDIE 350

Swap lines 613;TAF(Term auction Facility) 900;Loans to buy ABCP 76,5;TSLF (Term Securities Lending Facility) 225; MMIFF (Money Market Investor Funding Facility) 540; Commericial Paper Funding Facility 257, TARP (Treasury Asset Relief Program = de beruchte wet die in october ll. goedgekeurd werd) 700; FHA (Federal Housing Administration) 300; Automakers 25;

Dit maakt dat de financiƫle crisis het duurste project ooit is in de Amerikaanse geschiedenis. De vraag is als ook Belgiƫ en Nederland zo ver zullen gaan. Het wordt misschien tijd dat er ook hier iemand de becijfering maakt. Om een goed idee te hebben van de waarde van de bedragen, is het handig om dit te delen door het aantal inwoners. Voor de USA komt dit neer op 14000$/persoon.(extra bovenop de schulden die ze reeds hebben, staatschuld= 61% van het BBP)

Hieronder vindt u een link met een prachtige diavoorstelling van de grootste geldverslindende "projecten" in de USA. Hieruit blijkt dat vooral economische prestige projecten zoals het Panama kanaal, oorlogen zoals WWII en economische heropbouw programma's veel geld gekost hebben. Bij de crisis van vandaag is men nog altijd de gaten aan het vullen, aan geld voor vernieuwing komt men nog niet toe.

http://www.cnbc.com/id/27717424/

Bron: CNBC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten