vrijdag 21 november 2008

S&P verlaagt kredietwaardigheid van .... Atradius

Standard & Poor's Rating Services (S&P) verlaagt de vooruitzichten van de Nederlands/Belgische kredietverzekeraar Atradius van stabiel naar negatief, nadat de resultaten van Atradius verslechteren. Nu is dat best wel interessant. Want wat doet Atradius?

1 van de belangrijke activiteiten van Atradius is het verzekeren van openstaande vorderingen in de industrie. Kort uitgelegd: Als een bedrijf zich wil laten verzekeren voor de betaling van goederen geleverd aan een klant kan dat bij Atradius.

Onder voorwaarden zoals: een maximum limiet aan openstaande facturen, beperkt in de tijd, zal Atradius volgens de dekking (meestal tussen 60 en 90%) deze facturen betalen ipv van de klant. Atradius zal dan op haar beurt alle rechtsmiddelen gebruiken om alsnog het geld bij de klant te recupereren. Het bedrijf betaalt hiervoor een totale jaarlijkse premie en een vast bedrag per aangevraagde kredietlimiet.

Dit systeem is nodig omdat klanten meestal pas op 30, 60 of 90 dagen betalen. De filosofie hierachter is de klant de tijd te geven om de gekochte producten klaar te maken voor verkoop. Op het moment dat het geld bij hem binnenkomt, betaalt hij dan zijn leverancier.

Nu heeft Atradius net deze week een belangrijke beslissing genomen. Ze hebben in de textielsector ALLE kredietlimieten op ALLE Amerikaanse en Canadese klanten ingetrokken. Dit heeft een belangrijke impact. Van de ene op de andere dag is het leveren van goederen voor deze (Belg. of Ned.) bedrijven aan Amerika en Canada niet meer mogelijk. Tenzij het bedrijf zelf enorme risico's neemt en de mogelijke niet-betaling voor zich neemt. Net nu is dat geen optie. Als men al zaken wil doen, zal men moeten teruggrijpen naar oude methode's zoals: op voorhand betalen, L/C (waarbij de goederen pas in ontvangst kunnen genomen worden met een bankgarantie),... . U begrijpt dat dit de handel niet vooruit helpt.

Men kan zich dan ook de vraag stellen: hoe fair is het van Atradius om in goede tijden alle premies te ontvangen en in slechte tijden van groter risico gewoon ALLE limieten in te trekken. Iedereen begrijpt dat het vandaag moeilijker werken is, en een verstrenging is normaal, maar zo legt men de handel gewoon volledig stil. Je zult maar het grootste gedeelte van de verkoop uit Noord-Amerika halen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten