Was 2008 een hondejaar? Helemaal niet. De beroemde "dogs of the dow" presteerden zowaar nog slechter dan de DOW zelf. Op dit ogenblik staat de DOW op -34%, terwijl de Dogs zelfs op -42% zitten, zowaar het zoveelste "beurswijsheid" slachtoffer in 2008.
De Dogs of the Dow zijn heel gemakkelijk op te volgen. Het wordt namelijk als aandeel verhandeld op de beurs met ticker DOD (Dogs of the Dow). Deze notering vangt aan op het einde van het jaar (november 2007). De eerste notering was 10.09$, de laatste stand op vrijdag 12.12 was 5,90$.
Nochtans kennen deze Dogs een enorm succes. Hoe komt dat?
De Dogs of the Dow is een heel gekende en populaire strategie, die gebaseerd is op een portefeuille met 10 aandelen uit de Dow Jones Industrial Average. Het succes wordt veroorzaakt omdat het historisch jaarlijks rendement op 17% ligt. Zeg nu zelf, waarom al die moeite doen als je met deze strategie jaarlijks zo'n return haalt, tenzij je dit systeem toepaste in ... 2008.
De selectie van de aandelen stoelt op de principes uit het boek "Beating the Dow" van O'Higgens. Deze zijn zeer eenvoudig: Selecteer op het einde van het jaar de 10 aandelen met het hoogste dividendenrendement (= dividend/beurskoers) uit de index. VoilĂ uw huiswerk is klaar voor het volgend jaar. U koopt dan in december voor een gelijk bedrag ieder aandeel, en verkoopt ze terug het jaar daarop, waarna u een nieuwe selectie maakt voor het volgend jaar.
Een aanpassing hierop zijn de Small Dogs of the Dow. U houdt dan alleen de 5 goedkoopste (koers/winst) over en laat de andere vallen. Het rendement zou hierdoor nog iets hoger uitvallen (u koopt namelijk meer value voor hetzelfde bedrag).
Ondanks het succes ben ik er niet echt voor te vinden. 2008 lijkt mij gelijk te geven. Vooral bij de Small Dogs koopt u slechts 5 aandelen en bouwt u een hoog risico in. Deze vijf zijn meestal een allegaartje die niets met elkaar te maken hebben. Dividenden uit het verleden zijn zeker geen garantie voor toekomstige koersstijgingen. Waarop baseert men zich dat deze aandelen sterk zullen presteren? De redenering is dat aandelen met een hoog dividendrendement ondergewaardeerd zijn. Dit is logisch. Toch garandeert niets dat deze onderwaardering het eerste jaar zal verdwijnen.
Alhoewel ik er ook wel de voordelen van inzie, nl. je hoeft niets van de beurs te kennen. Je hoeft tijdens het jaar niet met de beurs bezig te zijn, integendeel: het is zelfs verplicht om NIET te handelen tijdens het jaar, want anders maak je onnodige kosten (Discipline!). Hier wringt natuurlijk ook het schoentje: voor de actieve belegger is dit echt een uitdaging!. Maar bovenal is het zeer simpel van opzet.
Maar toch voel ik mij niet goed in mijn vel hierbij, omdat je, ondanks de bewezen rendementen van 17%, je return, zoals in 2008 ziet dalen met 42% en het volgens het principe niet is toegestaan om in te grijpen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten