zaterdag 27 december 2008

De laatste streek van Bush

Hier en daar zie ik tellertjes verschijnen die aftellen naar het einde van de regeerperiode van G.W. Bush. Nog nooit heeft men zo uitgekeken naar een volgende president. Met zijn laatste actie om GM en Chrysler 17 miljard te geven, heeft hij zich nog maar eens van zijn mooiste kant laten zien.


Bush werd 7 jaar naéén in België verkozen tot "LUL" van het jaar. Dit was nog nooit voorgekomen en dit record zal wellicht ook nooit meer gebroken worden. Alleen het laatste jaar moest hij de eer laten aan eerste minister Yves Leterme (contradictorisch werd deze laatste in dezelfde Pop Poll ook tot man van het jaar verkozen).

Was dat dan geen mooi gebaar van Bush om deze 17 miljard te geven? Voor zichzelf zeer zeker. Want wat is de belangrijkste voorwaarde voor deze "lening"?

De autoconstructeurs moeten deze lening terugbetalen op 31 maart 2009 als ze niet kunnen bewijzen dat ze een rendabele onderneming zijn. Natuurlijk gaan ze dat niet kunnen. GM bijvoorbeeld is al 2 jaar virtueel failliet (negatieve boekwaarde) en in deze periode zijn de zaken alleen maar verslechterd en zullen nog slechter worden in het eerste kwartaal van 2009.

De enige bedoeling van Bush is om de autoconstructeurs niet onder zijn presidentschap failliet te laten gaan. Die eer zadelt hij Obama mee op. Kwestie van de Democraten een vliegende start (lees ondergang) te geven.

Maanden geleden schreef ik in een reactie op een artikel dat het waarschijnlijker zal zijn dat men 7000 miljard zal nodig hebben i.p.v. de 700 miljard die men in de herfst heeft goedgekeurd om de banken te redden.

Na de financiële meltdown in Amerika dreigt nu immers een volledige economische meltdown. Het is nu al quasi zeker dat Obama direct met een nieuw plan van 700 miljard zal afkomen om deze tweede meltdown tegen te houden. CNBC rekende een maand geleden uit dat de crisis al 4300 miljard heeft gekost (zie artikel). Met deze nieuwe injectie zal men de 5000 miljard benaderen. Ik begin zowaar te twijfelen of mijn eerste cijfer van 7000 miljard genoeg zal zijn.

Maar is dit eigenlijk een probleem? Nu de FED de rente heeft laten zakken tot nul, hebben ze in feite maar 1 taak meer: het uitgeven van nieuwe certificaten oftewel: HET BIJDRUKKEN VAN DOLLARS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten