In het oude Rome was er een wijdverbreid gebruik in de amfitheaters om de keizer of het volk te laten beslissen over de toekomst van de gladiator. VERSO POLLICE (de duim naar beneden wijzend) betekende onherroepelijk het doodvonnis. Vandaag heb ik de indruk dat velen dit weer zouden willen invoeren voor de bankiers.
Ik roep waarschijnlijk controverses op als ik dit in vraag stel. Wat hebben ze misdaan?
Ze hebben teveel risico genomen. Schuldig met verzachtende omstandigheden. Want de overheid heeft het hun mogelijk gemaakt en de controleorganen hebben hun werk niet gedaan.
Ze hebben gegraaid in de geldpotten. Schuldig met verzachtende omstandigheden. Want ze stonden onder druk van de aandeelhouders om altijd maar meer winst te maken en hun wedde en bonussen werden niet in vraag gesteld zolang het goed ging.
Ze zijn blijven liegen tot de laatste minuut. Schuldig met verzachtende omstandigheden. Bijna iedere bekentenis werd gevolgd door een koersval op de beurs, waarbij klanten massaal hun geld uit de bank trokken en zo de bank tot het bankroet leidden. Voor deze laatste beschuldiging zou ik ze zelfs slechts een blaam geven. Want de leugens die blijven, alleen zijn het nu de politici die ze doen en dit met dezelfde reden als de bankiers: te redden wat er te redden valt.
Waarom ben ik zo mild. Omdat het niet meer gaat om 1 of 2 banken, maar stilletjes aan over alle banken in de wereld. Zo zijn Europese banken al minder schuldig dan Amerikaanse. Zo is een Dexia, ING, KBC minder schuldig dan een Fortis of Kaupthing.
VERSO POLLICE was bij de Romeinen een emotionele gebeurtenis en de reacties tegen de bankiers zijn nu niet anders. Emotie en Rede gaan meestal niet hand in hand.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten