woensdag 29 oktober 2008

Geert Noels, vlaamse econoom: economie daalt met 80%

Vooraleer u panikeert: De vlag(titel) dekt de lading niet, maar toch is het waar. Op dit forum zijn met de regelmaat van de klok figuren als Warren Buffet, Jim Rogers en Mark Mobius voorgesteld. Allen hebben ze interessante waarheden in pacht. Maar ook bij ons hebben we zo iemand. Hij is vlaming, hoofdeconoom van Petercam en zijn naam luidt Geert Noels. Telkens als die man iets zegt, spits ik de oren.

De grote vijand van Prins Filip van Belgiƫ zijn de radicale vlamingen. Dit weerhield hem echter niet om te rade te gaan bij Geert Noels, vlaming in hart en nieren, maar zo'n autoriteit in financieel beheer, dat Filip zijn haat er maar voor opzij zette. Er gaat geen dag voorbij of Noels wordt gevraagd om te zetelen in een raad van Bestuur. Ook de media blijft op zijn huid zitten. Welk thema ook, hij weet er weg mee.

G. Noels waarschuwt al onafgebroken sedert 2005 voor de vastgoed- en kredietbubble in Amerika, met zware financiƫle gevolgen. Toen in het najaar 2007 de beurzen terug aantrokken, kon hij zijn ogen niet geloven. Ondanks de waarschuwingen in de zomer 2007 deden de beurzen alsof er niets aan de hand was. Casino toestanden noemde hij het.

Binnenkort brengt hij een nieuw boek uit: Econoshock, omdat we vandaag te maken hebben met een combinatie van maar liefst zes verschillende shocks: o.a. financieel, opkomst van het Oosten, schaarsere fossiele brandstoffen, klimaatopwarming, vergrijzing en de ICT-revolutie. Een combinatie van zovele shocks is nog nooit gelijktijdig voorgekomen. De toekomst (van Europa) zal er dan ook ingrijpend anders uitzien.

Hieronder vindt u nog een aantal belangrijke uitspraken of oneliners van Noels:

  • mooi verpakte rommel blijft rommel
  • geef geen geld aan mensen die het niet kunnen terugbetalen
  • flipo wordt floppi . In het jaar 2000 waren flipo's een rage. Het waren schijfvormige gadgets die in een zakje chips zaten. Hij doelde met flipo (free lunch by initial public offering) op de gigantische stijgingen die er waren tijdens de eerste dagen na de introductie van nieuwe internetaandelen op de beurs. Enkele maanden later toen de beurs over haar hoogtepunt heen was, daalden die aandelen zo snel dat ze een flop werden (floppy: was toen een schijfje waarop data kon geplaatst worden).
  • armoedebestrijding mag geen rijkdombestrijding zijn. Het beste wapen tegen armoede is opleiding, werk en sociale inclusie, niet het herverdelen van rijkdom zonder voorwaarden.
  • Het Fedmodel of Greenspanmodel is een echt bubbelmodel (en of hij gelijk kreeg)

Toch vond hij bubbels goed voor de economie. Bij bubbels gaat er zoveel geld naar vernieuwing, waardoor we altijd verder vooruitgaan. Zonder bubble zouden bvb. jonge goede internetbedrijven nooit zo snel aan zoveel geld geraakt zijn om te kunnen groeien.

Wat hij eveneens goed voor de economie vond, waren recessies. Deze zijn namelijk inherent aan de golvende economie en hoeven helemaal niet zo gedramatiseerd te worden. Hierop reageert hij met wat ik persoonlijk zijn beste uitspraak vindt. Recessie, so what, sowieso hebben we altijd een terugkerende recessie:

De economie valt gelukkig constant met 80% terug, namelijk tijdens het weekend.

Heeft u ook zo'n oneliners in petto om alles te relativeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten