woensdag 15 oktober 2008

PUMP and DUMP

Iedereen kent de praktijken om aandelen aan te prijzen via spam mail. Het principe is als volgt: Je koopt een portie aandelen van een pennystock aandeel aan bvb. 0,05$, dan spam je de wereld rond om dit aandeel aan te prijzen met een koersdoel van pakweg 0,8$, goedgelovigen kopen waardoor het aandeel stijgt naar het dubbele of het driedubbele, ondertussen verkoopt de spammer tegen deze hoge koersen, waarna het aandeel weer keldert naar bvb. 0,02$. Kassa kassa voor de spammer, de goedgelovige is zijn geld kwijt.
Voilà de definitie van pump and dump (Eerst oppompen en vervolgens dumpen). Je kan het nog verbeteren door je eigen brievenbus firma op te richten en de nodige adelbrieven rond te strooien, wat de geloofwaardigheid nog verhoogt. Ook failliete bedrijven zijn erg in trek. De spammer zet zijn systeem zo op alsof je de mails van verschillende personen krijgt. Het gekke is dat in het begin het aandeel ook effectief stijgt, niet omdat er goed nieuws komt, maar door de aankopen van de goedgelovigen. Na het dumpen van de aandelen door de oplichter zakken ze echter als een pudding in elkaar.
Wie echter denkt dat dit fenomeen een recent verschijnsel is, heb ik nog volgend verhaal.
Het moet toch al een 15-20 jaar geleden zijn dat ik de volgende reclame in de brievenbus vond:
"Unieke vondst van antieke Griekse vazen. Door een nieuw scanningssysteem is men er in geslaagd een gezonken boot te lokaliseren op de bodem van de Middellandse Zee. Deze bleek een Oud-Grieks schip te zijn die een aanzienlijk aantal prachtige authentieke Griekse vazen herbergde. Deze lading is zonet in België aangekomen en wij hebben beslag kunnen leggen op een aantal van deze vazen. Wij raden dan aan om zo snel mogelijk bij ons een aankoop van zo'n uniek exemplaar te komen doen. U moet echt snel zijn want de voorraad is zeer beperkt en zal zich niet meer herhalen in de toekomst"
Tot zover de grote letters. In piepkleine lettertjes stond ook te lezen:"de verantwoordelijke uitgever staat niet garant voor de authenticiteit van de vazen".
En toch heeft het schip bestaan, maar ik vermoed dat het heden ten dage nog altijd op de zeebodem ligt. Is er dan geen boot in België toegekomen? Jawel, ook dat is waar. Alleen was het geen Griekse, maar een Aziatische, en niet slechts 1, maar iedere week 1. En ze bleven maar komen, wie in de tuintjes rondkijkt, ziet de vazen nog bij bosjes liggen.
Maar wat als je toch een echt exemplaar te pakken hebt, is dit dan niet een uniek stuk? Eigenlijk niet, vandaag zijn er zeker nog honderdduizenden authentieke Griekse vazen. Je kan geen museum binnenlopen of je komt ze tegen. Het was nu éénmaal het meest voorkomend gebruiksvoorwerp in het oude Griekenland.
Zijn er nog mensen die gelijkaardige PUMP and DUMP verhalen kennen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten