maandag 12 januari 2009

Waar is al dat geld naar toe?

Diverse krantenberichten liegen er niet om: er zijn ongelofelijk veel miljarden in rook opgegaan in 2008. Nu blijft de vraag: Waar zijn al die miljarden naar toe? Op een beurs worden toch aandelen verkocht en gekocht. Er is dus enkel een verschuiving van bezit, het geld kan toch niet weg zijn? Toch wel: het is weg. Maar is het er ooit geweest?


Op de beurs wordt per dag meestal slechts 1% of minder van de aandelen van een bepaald bedrijf verhandeld. Stel dat een bedrijf 1000 aandelen heeft met een waarde van 100€/aandeel en dit komt perfect overeen met de boekwaarde.

Op een bepaalde dag is er een "gek" die op de beurs één aandeel koopt aan 200€. De beurskoers verdubbelt en de kapitalisatie bedraagt nu 200 000€(200 X 1000). Betekent dit dan dat alle aandelen samen 200 000€ waard zijn? Volgens alle gegevens die u in alle kranten en websites vindt, is dit inderdaad zo. Maar is er dan 200 000€ betaald voor die aandelen? Helemaal niet! Er is slechts 999x 100€ en 1x 200€ is tesamen 100 100€ betaald geweest.

Als de volgende dag er opnieuw 100€ betaald wordt voor dit aandeel is er dan ook helemaal geen 100000€ verdwenen (beurskapitalisatie zakt van 200000 naar 100000€). Hoogstens heeft die "gek" 100€ verloren aan een andere aandeelhouder die deze 100€ op zak steekt.

Met de huidige technieken is het perfect mogelijk om de werkelijke betaalde bedragen te verrekenen in de beurskapitalisatie (zeer zeker bij nieuwe beursintroducties). Daar er slechts een beperkt aantal aandelen verhandeld worden per dag, zal "deze kapitalisatie gedeeld door het aantal aandelen" veel dichter bij de koers van de vorige dag liggen dan de beurskoers van die dag. Waarom doen de beursautoriteiten dit niet? Omdat dan waarschijnlijk het volgende scenario zal afspelen:

De beurskoers zal veel dichter bij de boekwaarde komen te liggen, immers zal men minder bereidt zijn om veel meer of minder dan de boekwaarde te betalen of te verkopen. Want men zal naar een evenwicht streven voor de "nieuwe beurskapitalisatie gedeeld door het aantal aandelen" en dit kan niet anders zijn dan tussen de huidige boekwaarde en de toekomstige verwachte boekwaarde. U weet dat boekwaarde's veel minder vlug veranderen dan de beurskoersen zoals ze nu zijn. Dit betekent dat de koersen veel minder zullen fluctueren, met als gevolg dat er veel minder spektakel zou zijn en dus minder handel. Dit zou de doodsteek zijn voor de beurs als casino met een gigantisch inkomensverlies voor de ganse sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten