Hier en daar wordt voorspeld dat het einde van het westers financieel systeem eraan komt. Maar waar begon het? Reeds meer dan 800 jaar geleden bij Fibonacci: Hij leerde de westerse wereld rekenen zoals het hoorde. Hiermee was hij feitelijk de vader van zowel de technische als de fundamentele analyse.
Fibonacci, die eigenlijk Leonardo van Pisa heet, heeft zijn plaats in de westerse geschiedenis verworven met het schrijven van het boek "Liber Abaci" of "Het boek van de rekenkunde". Met dit handgeschreven! boek uit 1202, introduceerde hij de arabische cijfers van 1 t.e.m. 9 in Europa. Hij legde de eenvoudige rekenkundige bewerkingen als vermenigvuldigen, breuken, vierkantswortel en kwadraat gedetailleerd uit. Ook economische begrippen als wisselkoers, renteaflossingen en winstmarges kenden door hem geen geheimen meer.
Bekender nog dan zijn boek is de "Fibonacci reeks". Deze reeks: 1,1,2,3,5,8,13,21,34,... is niets anders dan ieder volgend getal is de som van de twee vorige. Beweerd wordt dat Fibonacci tot deze reeks kwam door het bestuderen van ... konijnen. Dit is echter niet de waarheid, de reeks was al minstens duizend jaar ouder en Fibonacci heeft ze wellicht opgepikt toen hij in Algerije studeerde. Het konijnenverhaal is slechts één van de vele voorbeelden hoe de reeks verbonden is met vele elementen uit de natuur.
Een verdere toepassing van deze reeks is de gulden snede (mooier gezegd: "divina proportione " = goddelijke verhouding). Wanneer u een getal deelt door het vorige in de rij, bekomt u ongeveer 1,618 (hoe verder in de rij hoe nauwkeuriger). Heel wat toepassingen hiervan vindt u in de natuur zelf. De grootste eer kreeg Fibonacci van Leonardo da Vinci met zijn "mens van Vitruvius". Alle toepassingen over de reeks en de gulden snede opsommen, is onbegonnen werk, door even te googelen vindt u er alles over, zelfs het konijnenverhaal.
Nu, 800 jaar later, worden zijn berekeningen in de beleggingswereld nog altijd gebruikt. Het verdisconteringsprincipe waarbij de huidige waarde (present value) wordt berekend aan de hand van de toekomstige geldstromen komen van zijn hand. Zo steunt de huidige waarde van aandelen als zijnde alle verwachte dividendopbrengsten hierop.
Elliot (Wave Principles) en zijn volgelingen geloven dat beurskoersen en grafieken steunen op deze cijfers. Mede door deze reeks beweren ze voorspellingen te kunnen doen van de beursgolven. Elliot maakte er een methode van.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten