vrijdag 24 april 2009

Schrijnende verhalen...

In aanvulling op het vorig artikel over de verloning van bankdirecteurs vermeld ik hier enkele verhalen van Belgische gedupeerden van de crisis.

In het tijdschrift Humo doen enkele mensen hun relaas hoe de crisis hen in een wurggreep houdt. Ze hebben allemaal wellicht fouten gemaakt of de risico’s niet voldoende ingeschat, maar daarvoor betalen ze nu wel de rekening. Een rekening die veel te hoog is door de schuld van de bankiers.

Het criminele is dat deze laatsten hiervoor niet gestraft worden, maar integendeel nog extra vergoedingen hebben ontvangen in naar menselijke normen onaanvaardbare bedragen. Zo streek Fortis topman Votron 6,3 miljoen euro op, waarvan een groot gedeelte voor zijn aandeel in de “waardecreatie” voor Fortis. Ook zijn opvolger Verwilst mag mee aanschuiven om miljoenen in zijn handje te krijgen.

Hier volgen de verhalen over de gevolgen van hun daden:

  1. De Fortisgedupeerde: Toen in augustus 2008 Fortis met de mededeling kwam dat er “geen vuiltje aan de lucht” was, had hij (52 jaar) de helft van zijn gespaard vermogen belegd in Fortis aandelen. Per slot van rekening was dit een “goede huisvader aandeel”. Een foutje natuurlijk om zoveel geld in 1 aandeel te steken. Na ook nog een debacle met Citigroup en Agfa aandelen, blijft nog 34 000€ over van zijn 100 000 € spaargeld. Hij was tv-reparateur waaraan hij een kapotte rug heeft aan overgehouden van het sleuren met de tv’s. Nu zit hij depressief en werkonbewaam thuis.
  2. Het citibankslachtoffer: Dany ook 52, werkend vanaf zijn 14de en stilletjes uitkijkend naar zijn brugpensioen, had voor 50 000€ (ook de helft van zijn gespaard vermogen) ingetekend op Bundled Notes, een product verkocht door citibank met kapitaalsgarantie. Deze garantie werd echter gewaarborgd door… Lehman Brothers. Hiervan zijn er maar eventjes 6700 slachtoffers in België. Allemaal mensen die ervanuit gingen dat hun kapitaal 100% veilig zat. Niet dus. Lehman failliet, geld weg. In totaal zo’n 350 miljoen € in rook opgegaan in België alleen. Ook op zijn werk is het volop crisis (textielbedrijf), door de technische werkloosheid verdient hij nu ook nog minder dan anders.
  3. Op staande voet ontslagen. Dit verhaal gaat over een alleenstaande moeder, die net een huis had gekocht en een lening heeft aangegaan om het huis te renoveren. Na haar ontslag zal ze terugvallen op 900€/maand. De kans dat de bank de lening terug zal intrekken na haar ontslag, is heel groot. Er vallen veel ontslagen in de job die ze deed (administratie bij een luchthaven transportbedrijf), dus snel ander werk vinden, zou wel eens heel lastig kunnen worden.
  4. Over de kop gegaan. Het bedrijf van de vrouw in kwestie, was één van de 1007 bedrijven (metaalbewerking voor interieurdoeleinden) die in maart in België failliet is gegaan. Op het einde had ze zelfs het spaargeld van de kinderen in het bedrijf gestopt. Door dag en nacht te werken, had ze niet de tijd om de economische ontwikkelingen en de kredietproblemen van dichtbij te volgen. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel toen het grootste gedeelte van de bestaande orders simpelweg geannuleerd werden. Daar zat ze dan met veel te dure stocks (gekocht in 2008) en een omzet die quasi gehalveerd werd. De banken draaiden de kredietlijnen dicht en alles was over en out.
  5. De havenarbeider. Zijn verhaal kan kort gehouden worden. Door de steile achteruitgang van de havenactiviteiten, is er nu nog slechts met moeite werk voor 5 dagen per maand. De concurrentie tussen de havenarbeiders is moordend. Waar vroeger de werknemers alles bepaalden, zijn het nu terug de werkgevers die de touwtjes in handen hebben. Zijn inkomen is teruggevallen van boven de 3000€ naar iets meer dan 1500€. Hij heeft zes kinderen en een echtgenote ten laste. Zijn BMW5 heeft hij intussen al van de hand gedaan.

Deze verhalen tonen aan dat de verantwoordelijkheid van de banksector verpletterend is, maar ook dat deze crisis nog lang zal nazinderen. Je mag ervan uitgaan dat al deze mensen serieus de buikriem zullen aantrekken en 2 maal zullen nadenken alvorens te consumeren en geld uit te geven. Reken daarbij een overheid die quasi failliet is, dan denk ik niet dat de crisis vandaag over is, wat er ook op de beurs gebeurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten